Aan de basis van de lessen liggen de principes uit de Shaolin Kung Fu zoals deze worden gedoceerd in de Shaolin Temple Traditional Wushu Institute. De school van Hu ZhengSheng (oprichter van de Shaolin XinYiBa Research Society) gelegen in een dorpje nabij de Shaolin tempel. Ik kijk graag naar beweging als geheel en breng inzichten en elementen uit diverse achtergronden. Zo geniet ik ook van Braziliaans Jiu Jitsu en Grappling; maar ook TaiJi, ShuaiJiao, Sanda, Boksen en haal ik inspiratie uit diverse bewegingsvormen als Hedendaagse (Contemporary) Dans en de Fighting Monkey (FM) Practice.

Tijdens de lessen zul je kennis en vaardigheid opdoen, fysiek en mentaal transformeren en je eigen grenzen leren verkennen. Je begint als leeg en vult jezelf langzaam door vele uren aan toewijding, om telkens weer leeg te worden. Deze cyclus blijft zich herhalen. Het is belangrijk telkens weer de beginners mentaliteit aan te houden en jezelf te blijven bewegen in de kunst van de tegenstellingen. Stevigheid en kracht door hard en zacht, wat mag/wil er door jou naar de buitenwereld gecommuniceerd worden? Ik hoop handvatten aan te reiken om lichaamskennis, bewustzijn, gewaarwording, en de connectie met je lichaam te vergroten. Ik mik op een openheid van, en een kennis tot wijsheid in, je eigen systeem.


Kung Fu

‘Shaolin Kung Fu’ en ‘Martial Arts’ als geheel is een middel om stevigheid en gronding te ervaren. Een middel waarin je uitdrukking kunt geven aan jezelf; zuivere expressie door middel van beweging. Het biedt een pad van persoonlijke groei waarin uitersten ervaren kunnen worden. Deze tegenstellingen of uitersten staan bekend als Yin en Yang, oftewel, zacht en hard, leeg en vol, aanpassing en strijd, denken en voelen, donker en licht, hoog en laag, etc. Deze tegenstellingen zijn twee kanten van het hetzelfde spectrum.

Kung Fu (ook wel Gong Fu) betekent vrij vertaald ‘vaardigheid door hard werken en moeite doen.’ De Shaolin Vechtkunst kent bewegingen en/of principes die eeuwenlang van leraar op leerling zijn doorgegeven. Deze principes vloeien door in elke tak van Martial Arts. Denk hierbij aan Worstelen, Boksen, individuele oefeningen en Innerlijk werk. Zo heeft Kung Fu zeer expressieve beweging, maar ook praktische toepassingen. Om de bewegingen daadwerkelijk toe te passen in een situatie die niet een vast voorspelbaar patroon volgt zal ook deze chaotische kant getraind moeten worden. Dit gebeurt met name in de vorm van Sanda (ook wel “Chinees Kickboksen”). Hier wordt gebruik gemaakt van stoten en trappen, maar ook van worpen en worsteltechnieken.
Zo wordt zowel de harde als de zachte kant van Kung Fu en beweging beoefend.