Shaolin Kung Fu en Martial Arts als geheel is een middel om stevigheid te vinden en ervaren. Een middel waarin je uitdrukking kunt geven aan jezelf, zuivere expressie door middel van beweging. Het is een pad van persoonlijke groei waarin de uitersten ervaren kunnen worden. Deze tegenstellingen of uitersten staan bekend als Yin en Yang, oftewel, zacht en hard, leeg en vol, aanpassing en strijd, denken en voelen, donker en licht, hoog en laag, en ga zo maar door.

Shaolin Kung Fu (ook wel Gong Fu, wat vrij vertaald vaardigheid door hard werken en moeite doen betekent) of “Shaolin Boksen” kent vormen en/of stijlen die gekenmerkt worden door bewegingen die eeuwenlang van leraar op leerling zijn doorgegeven. Deze bewegingen bevatten principes die doorvloeien in elke tak van Martial Arts. Zo heeft Kung Fu schitterende elementen van beweging, maar ook praktische toepassingen. Deze toepassingen moeten wel op een correcte manier geoefend worden voordat ze kunnen gaan leven. Om de bewegingen daadwerkelijk toe te passen in een situatie die niet een vast voorspelbaar patroon volgt (chaotisch) zal ook deze kant getraind moeten worden. Dit gebeurt met name in de vorm van Sanda (ook wel “Chinees Kickboksen”). Hier wordt gebruik gemaakt van stoten en trappen, maar ook van worpen en worsteltechnieken.
Zo wordt zowel de harde als de zachte kant van Kung Fu en beweging beoefend.

Aan de basis van de lessen ligt de Shaolin Kung Fu zoals deze wordt gedoceerd in de Shaolin Temple Traditional Wushu Institute. De school van Hu ZhengSheng (oprichter van de Shaolin XinYiBa Research Society) gelegen in een dorpje nabij de Shaolin tempel.

Tijdens de lessen zul je kennis en vaardigheid opdoen, fysiek en mentaal transformeren en je eigen grenzen leren verkennen. Je begint als leeg en vult jezelf langzaam door vele uren aan toewijding, om telkens weer leeg te worden. Deze cyclus blijft zich herhalen. Het is belangrijk telkens weer de beginners mentaliteit aan te houden en jezelf te blijven bewegen in de kunst van de tegenstellingen.